Apple voegt AVIF-beeldondersteuning toe aan iOS 16 en macOS 13

Safari 16, de nieuwste versie van de webbrowser van Apple die vooraf is geïnstalleerd met iOS 16 en macOS 13, biedt meerdere nieuwe functies, zoals web-pushmeldingen, Shared Tab Group, nieuwe wachtwoordfuncties en meer. De update, die later dit jaar officieel beschikbaar zal zijn, voegt ook ondersteuning toe voor het AVIF-beeldformaat op iOS en macOS.

Zoals gedeeld door Safari en WebKit-evangelist Jen Simmonszowel iOS 16 als macOS 13 ondersteunt nu AVIF-afbeeldingen.

AFIV-beeldcodec

Voor degenen die niet bekend zijn, AFIV is een moderne afbeeldingscodec die is geoptimaliseerd om compacte bestanden te leveren zonder noemenswaardige kwaliteit te verliezen – in tegenstelling tot het JPG-formaat. AVIF ondersteunt ook moderne functies zoals transparantie, HDR, breed kleurengamma en geanimeerde afbeeldingen, zodat het zelfs GIF’s kan vervangen.

De codec is een open standaard en wordt momenteel ondersteund door Google Chrome en Mozilla Firefox. Meerdere bedrijven zoals Google, Amazon, Netflix en Microsoft steunen het AVIF-formaat en nu lijkt het erop dat Apple eindelijk hetzelfde zal doen met AVIF die naar iOS en macOS komt.

U kunt nu een AVIF-afbeelding downloaden en openen op apparaten met de nieuwste bèta’s van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Met de nieuwste versie van de Safari-technologievoorbeeld, die nu beschikbaar is voor ontwikkelaars, werken AVIF-afbeeldingen ook op internet. De codec werkt nog steeds niet goed in Safari 16 bètamaar dit moet snel worden opgelost.

Meer over Safari 16

Apple voegt AVIF-beeldondersteuning toe aan Safari met iOS 16 en macOS 13

Andere nieuwe functies in Safari 16 zijn onder meer Shared Tab Group, sterke wachtwoordbewerking, verbeterde CSS en Wachtwoorden – een nieuwe manier om te authenticeren op websites met Touch ID zonder een traditioneel wachtwoord te hoeven maken.

Apple heeft een aantal Mac-gebruikers uitgenodigd om Safari 16 beta uit te proberen, die ook een versie heeft die klaar is voor macOS Monterey. Als je echter niet bent uitgenodigd, kun je Safari Technology Preview nog steeds installeren zonder dat je de bètaversie van macOS Ventura nodig hebt.

Voor degenen die niet bekend zijn, Safari Technology Preview is een alternatieve versie van de webbrowser van Apple die experimentele functies heeft. Op deze manier kunnen ontwikkelaars hun websites en web-apps voorbereiden op de nieuwe technologieën voordat ze beschikbaar worden voor het publiek.

Safari 16 wordt dit najaar vrijgegeven voor het publiek, samen met iOS 16 en macOS 13.

Lees ook:

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

creditSource link

Iphone
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart